Europska unija | Zajedno do fondova EU
Europski struktursni i investicijski fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
Grad Jastrebarsko

Projekt Obnove i revitalizacije dvorca Erdödy sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Grada Jastrebarsko.

Krenuli radovi na obnovi dvorca Erdödy

Uvođenjem izvođača radova u posao, u petak 22. srpnja i građevinski je započela povijesno važna obnova dvorca Erdödy u Jastrebarskom. Prvi su na redu pripremni radovi koji će potrajati kroz narednih mjesec dana, a u sklopu njih planirano je rušenje i uklanjanje određenog drveća te ostali zemljani radovi. Potom slijedi postavljanje kontejnera na gradilištu i ograđivanje.

Početkom sljedećeg tjedna počinju i radovi u samom dvorcu, ponajprije uklanjanje otpadnog građevinskog materijala pod konzervatorskim nadzorom. Naime, zbog ojačanja temeljne konstrukcije i izvedbe novih elemenata te uređenja površina u okolišu dvorca nužno je ukloniti određena stabla za što je Grad Jastrebarsko ishodio rješenje za to nadležnih institucija. Park oko dvorca Erdödy uređuje se u skladu s usvojenim planom i strategijom, a sukladno načelima i kriterijima za obnovu povijesnih vrtova i parkova. Terenskim obilaskom s nadležnom Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjima i drugim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Zagrebačke županije „Zeleni prsten“ utvrđeno je stvarno stanje na terenu s čime je usklađena i projektna dokumentacija.

Predviđena je također zamjenska sadnja gdje god će to biti moguće, a nastojat će se na što većem broju stabala orezati dio krošnje ili korijenski sustav kako ih ne bi bilo potrebno rušiti. Po završetku projekta park će ponovno zasjati u punom sjaju, a po mišljenju struke navedeni zahvat neće promijeniti obilježja zaštićenog područja spomenika parkovne arhitekture.

Radove na obnovi dvorca Erdödy izvodi tvrtka ING-GRAD d.o.o. specijalizirana za sanaciju, restauraciju i konzervaciju spomeničke i kulturne baštine.

Molimo građane za razumijevanje prilikom izvođenja radova na obnovi dvorca koji će potrajati do kraja 2023. godine te će se zbog kratkih rokova odvijati povećanim intenzitetom. Za to vrijeme bit će ograničen pristup samom gradilištu na području najposjećenijeg jaskanskog parka. S obzirom na važnost dvorca za Jastrebarsko, uz malo strpljenja, svi će građani vrlo skoro moći uživati u njegovim sadržajima.

Galerija

Kontakt