Europska unija | Zajedno do fondova EU
Europski struktursni i investicijski fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
Grad Jastrebarsko

Projekt Obnove i revitalizacije dvorca Erdödy sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Grada Jastrebarsko.

Perivoj dvorca Erdödy proglašen najljepšim parkom u Hrvatskoj

U velikom izboru najljepših parkova koje je proveo portal Gradonačelnik.hr perivoj dvorca Erdödy u Jastrebarskom proglašen je najljepšim parkom u Hrvatskoj. Stručni žiri činili su predstavnici Hrvatskog društva krajobraznih arhitekata, predsjednik Mario Jukić i potpredsjednica Andrea Knez te Vjeran Stilinović ispred organizatora. Ocjenjivali su oblikovno rješenje parka, njegovu funkcionalnost, izbor biljnog materijala, održavanje, urbanu opremu i njezino održavanje, kvalitetu i količinu sadržaja u parku te inovacije i nove tehnologije.

Perivoj dvorca Erdödy u Jastrebarskom nastao je na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, a nakon dugogodišnje zapuštenosti i neodržavanja Grad Jastrebarsko prije desetak godina krenuo je s obnovom i uređenjem te je park ponovo zasjao u punom sjaju, kao najljepši perivoj u Hrvatskoj. U projekt obnove uloženo je oko 2,5 milijuna kuna, od čega je Grad Jastrebarsko 80 posto osigurao iz fondova EU, a 20 posto iz vlastitog proračuna. To zeleno srce Jastrebarskog i omiljeno mjesto svih Jaskanaca zaštićeni je spomenik vrtne arhitekture, s gotovo 40 različitih biljnih vrsta i oko 1.000 primjeraka, a u njegovo održavanje i obnovu kontinuirano se ulaže.

O uređenju perivoja redovito brinu Ceste Jastrebarsko d.o.o. koje vrše košnju, sadnju i održavanje, a sve u skladu s usvojenim projektima obnove. Uređuju se šetnice, održavaju mostovi i obnavlja urbana oprema. Grad Jastrebarsko u suradnji s Hrvatskim vodama proveo je i radove na uređenju jezera, ali i na potoku Gović u perivoju dvorca, kojima je omogućena dopuna i zatvaranje vodotoka te dopunjavanje razine vode u samom jezeru. Time su završeni faza odmuljenja te radovi na uređenju same obale i šetnica uz jezero.

Što se tiče urbane opreme i inovacija, u perivoju su postavljene prva garaža za električne bicikle u Hrvatskoj, punionica za električna vozila te pametne klupe, a tu se nalaze i moderna cikloturistička odmorišta. Duž perivoja postavljena je moderna i energetski učinkovita javna rasvjeta, a klupe, koševi za otpad i ostala urbana oprema odgovaraju vizurama parka. Na jugozapadnom dijelu perivoja, uz jezero i glavnu šetnicu, postavljen je moderan paviljon namijenjen druženju i manjim događanjima.

Duž perivoja nalaze se drveni mostići, a posljednji među njima, most Ljube Kraljević, otvoren je u 2014. godini. U sklopu perivoja smješteno je i dječje igralište. Unutar perivoja, osim samog dvorca, nalazi se i zgrada Žitnice koja je obnovljena sredstvima EU, a u planu je i njezina nadogradnja te pretvaranje u muzej pjenušaca i vina te gospodarske zgrade.

Najveći ukras perivoja svakako je sam dvorac Erdödy kojem predstoji cjelovita obnova. U okviru projekta "Obnova i revitalizacija dvorca Erdödy u Jastrebarskom" već je izgrađeno novo parkiralište koje omogućava građanima dovoljno parkirališnih mjesta prilikom posjeta svim sadržajima, a uskoro kreću i radovi na samom objektu dvorca. Projekt se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj te mu je ukupna vrijednost 73.639.686,93 kuna, od čega odobrena sredstva iz fondova EU iznose 49.503.626,59 kuna.

Galerija

Kontakt