Europska unija | Zajedno do fondova EU
Europski struktursni i investicijski fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
Grad Jastrebarsko

Projekt Obnove i revitalizacije dvorca Erdödy sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Grada Jastrebarsko.

Raspisan natječaj za radove na dvorcu

Ishođenjem pravomoćne građevinske dozvole približio se datum početka radova na obnovi dvorca Erdödy u Jastrebarskom. Naime, time su stvoreni svi preduvjeti za pokretanje postupka javne nabave za građevinske radove koji je objavljen 21. ožujka. Njime je procijenjena vrijednost radova na 73.140.000,00 kuna bez PDV-a.

Po završetku radova, najmanje 80 posto površine dvorca bit će dostupno javnosti, a 20 posto tog objekta moguće je komercijalizirati. Dvorac je u derutnom stanju od kraja 80-ih godina kada su iz njega iseljeni muzej i stanari koji su do tada živjeli u prostorijama dvorca. Bilo je pokušaja obnove početkom 90-ih godina, odnosno krenulo se sa sanacijom određenih dijelova dvorca no to nije dovršeno, tako da je ovo prva ozbiljna obnova koja će revitalizirati zapuštenu zgradu i otvoriti je za građane.

Projekt obnove dvorca kompleksan je i dugotrajan. Sama administracija traje duže nego što bismo svi to htjeli, no s obzirom na znatna sredstva koja je za ovaj projekt osigurala Europska unija, očekivana je i detaljna procedura. S obzirom na okolnosti i poskupljenja na svim razinama koja pratimo iz dana u dan, porast će i vrijednost samih radova na dvorcu. Naravno da je to novi izazov, no na njega smo spremni. Došli smo do povijesno važnog trenutka za obnovu našeg najvrjednijeg kulturnog zdanja i uložit ćemo maksimalan trud u realizaciju ovog projekta“, naglašava Zvonimir Novosel, gradonačelnik Grada Jastrebarskog.

Projektom obnove prizemlje dvorca predviđeno je kao prostor komunikacije s posjetiteljima te će tu biti smješteni info pult, suvenirnica i prostori za udruge. Otvaranjem ugostiteljskog objekta vratit će se i ta ponuda po kojoj je dvorac bio nadaleko poznat. Također, tu je planiran prostor za prezentacije, promocije i povremene degustacije, u kojem će se moći održavati i tečajevi somelijera i manja edukativna gastronomska zbivanja.

Prvi kat dvorca predviđen je za smještaj gradske uprave, dok su drugi kat sjevernog dijela dvorca te prostor potkrovlja u južnom dijelu namijenjeni potrebama povijesnog i etnografskog muzeja. Na trećem katu smjestit će se polivalentan prostor koji će koristiti kao gradska vijećnica, ali i za niz drugih sadržaja. Tu će biti i manji prostori za radionice, a pristup je dizalom osiguran i osobama s invaliditetom. Atrij, odnosno unutrašnje dvorište dvorca, uredit će se kao prostor za kulturno-zabavna zbivanja.

Projekt Obnove i revitalizacije dvorca Erdödy u Jastrebarskom sufinancira se sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Ukupna mu je vrijednost 73.639.686,93 kuna, od čega odobrena sredstva iz fondova EU iznose 49.503.626,59 kuna.

Galerija

Kontakt