Europska unija | Zajedno do fondova EU
Europski struktursni i investicijski fondovi
Operativni program Konkurentnost i kohezija
Grad Jastrebarsko

Projekt Obnove i revitalizacije dvorca Erdödy sufinancirala je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sadržaj web stranice isključiva je odgovornost Grada Jastrebarsko.

Sljedeći je na redu krov

Radovi na obnovi dvorca Erdödy u punom su zamahu, a po završetku Jastrebarsko će dobiti novi kulturno-turistički centar grada. Prijavljen je, naime, projekt njegovog opremanja, čime se otvaraju i mogućnosti za dodatne sadržaje, kao što je posjetiteljski i interpretacijski centar kulture, povijesti i glazbe.

Radove na dvorcu obišao je gradonačelnik Grada Jastrebarskog Zvonimir Novosel sa suradnicima te i ovom prilikom istaknuo kako je riječ o iznimno zahtjevnom projektu, financijski, ali i provedbeno. Dodao je kako je dvorac najvažniji kulturni spomenik u Jastrebarskom i kako je njegova obnova od iznimnog značaja za grad. „U ovom projektu nailazimo na brojne prepreke, no dosad smo ih sve uspješno savladavali, a tako će biti i nadalje. Podsjetio bih kako je sama priprema projekta trajala više od dvanaest godina, kako smo se borili s nizom administrativnih zavrzlama, zbog čega je i sam početak radova kasnio te kako nam je vrijednost radova zbog globalne situacije porasla dvostruko“, podsjetio je Novosel. 

Kristijan Škoc ispred Upravnog odjela koji provodi europske projekte naglasio je kako su se radovi dosad u najvećoj mjeri odnosili na ojačanje temelja i temeljnog tla, kao i ojačanje dijela nosivih elemenata konstrukcije – zidova i svodova. „U daljnjoj fazi radit će se na izgradnji podzemnih armiranobetonskih spremnika za strojarsku opremu, slijedi injektiranje vanjskog kamenog ziđa, a uskoro i montaža kranova kako bi se moglo započeti s rekonstrukcijom krova. Trenutno se radi i na faziranju projekta, čime bi se omogućilo da se provedba projekta nastavi i u sljedećoj godini, a što će zbog niza aktivnosti biti potrebno“, dodao je Škoc. 

U tijeku su i restauratorski radovi na pojedinim elementima koji su sačuvani na dvorcu, a sve s ciljem očuvanja izvornih građevnih elemenata iz 17. i 18. stoljeća.

Kontakt